
Van Energielabel C naar Energielabel A
Om van energielabel C naar energielabel A te gaan, moet je de energieprestatie van je woning verbeteren. Dit kan doormiddel van isolatie maatregelen, ventilatie, energiezuinige installaties en zonnepanelen.
Isolatie
Een goed geïsoleerde woning verliest minder warmte, wat zorgt voor een beter energielabel. Er zijn verschillende isolatiemaatregelen zoals dak-, vloer- en muurisolatie. Vloerisolatie is vaak moeilijk te realiseren in een bestaande ingerichte woning. Dak- en muurisolatie zijn in veel woningen makkelijk te realiseren en maken een significant verschil voor het energielabel.
Daarnaast kun je altijd oud dubbelglas of enkelglas laten vervangen voor HR++ of triple glas. Het effect hiervan is kleiner omdat dit kleinere oppervlaktes betreft, ten opzichte van bijvoorbeeld het dak of een buitenmuur.
Ventilatie
Oude ventilatiesystemen gebruik vaak veel stroom, daarom kan het helpen om deze systemen te vervangen door energiezuinige mechanische ventilatie. Mechanische ventilatie past zich automatisch aan waardoor onnodig energieverlies wordt voorkomen. Een andere optie om warmteverlies te reduceren kan met een balansventilatie (WTW). De WarmteTerugWinning (WTW) zorgt ervoor dat verse lucht wordt aangevoerd en warme lucht wordt afgevoerd, met behoud van warmte. De WTW voorkomt onnodig warmteverlies wat positief bijdraagt aan de uitkomst van het energielabel.
Energiezuinige installaties
Bij energiezuinige installaties kun je denken aan een warmtepomp, HR-ketel, zonneboiler of warmtepompboiler. Allemaal installaties die het gasverbruik reduceren. Daarnaast is het ook mogelijk een Quooker of HR-ketel te installeren. Beide apparaten verwarmen op een energie-efficiënte manier het water van je woning.
Zonnepanelen
Zonnepanelen dragen bij aan een beter energielabel omdat ze bijdragen aan een lager energieverbruik en de woning meer duurzame energie opwekt. Doordat er minder stroom uit fossiele brandstoffen wordt verbruikt, wordt je woning duurzamer waardoor het een hoger energielabel zal krijgen. Beide systemen zijn zo ontworpen dat ze zo min mogelijk energie verspillen.
Naast bovenstaande maatregelen horen we ook vaak dat mensen apparaten in hun huis hebben verbeterd. Zo hebben ze halogeen verlichting vervangen door Led-verlichting, slimme stekkers / apparaten aangeschaft, oude apparatuur hebben vervangen voor A++ apparatuur of koken ze niet meer op gas. Helaas zijn dit geen punten waar mee gerekend mag worden bij het energielabel. Hoewel het dus wel bijdraagt aan een lagere stroomrekening, en daarom een interessante investering kan zijn, zal het niet helpen om je woning een hogere energielabel uitkomst te geven. Het energielabel kijkt namelijk alleen maar naar elementen die gebouw gebonden zijn, en dat zijn voorgaande punten allemaal niet.