
Energielabel kosten, waarom betaal je meer en wat krijg je er voor terug?
Sinds 1 januari 2008 is een energielabel verplicht bij de (ver)koop van je woning of verhuren van je woning. Dit betreft een verplichte Europese regelgeving met als doel energiezuinigheid te stimuleren. Tot 1 januari 2021 kon je als huiseigenaar een vereenvoudigd energielabel (VEL) aanvragen. Dit betrof een online aanvraag en kostte meestal tussen de € 5 en € 25. Het VEL werd grotendeels bepaald op basis van een aantal kenmerken van de woning, een expert hoefde niet fysiek langs te komen. De methodiek die hieraan ten grondslag lag was niet altijd accuraat en soms erg ‘rooskleurig’, waardoor de uitkomsten onbetrouwbaar waren. Daarnaast was de methodiek fraudegevoelig, waardoor er nog meer vraagtekens gezet konden worden bij het resultaat.
Sinds 1 januari 2021 is daarom de methodiek omtrent de energielabeluitgifte veranderd. Het goedkope online label werd vervangen door een nieuw energielabel, inclusief een verplicht woninginspectie door een energieadviseur. Dit maakte het nieuwe energielabel ook prijziger. Een gecertificeerde energieadviseur moet nu verplicht de woning fysiek inspecteren. Het nieuwe label, het NTA 8800 energielabel, wordt veel gedetailleerder berekend en kost daardoor meer. Deze hogere kosten komen door de tijdsinvestering van de energieadviseur, maar ook door de uitgebreide berekening van isolatie, installaties en energieverbruik van de woning.
Het huidige energielabel laat zien hoe energiezuinig een woning is en welke verbetermogelijkheden er nog zijn. De woning wordt beoordeeld op drie samenhangende indicatoren:
1. Energiebehoefte van de woning, hoeveel energie is er nodig voor een comfortabel binnenklimaat?
2. Primair fossiel energiegebruik, hoe goed presteren de installaties in het gebouw, zoals de CV ketel of warmtepomp?
3. Het aandeel hernieuwbare energie, hoeveel energie is afkomstig van natuurlijke bronnen zoals wind- of zonne-energie?
Ondanks de hogere kosten zitten er ook voordelen aan de huidige methodiek:
– Een woningopname door een vakbekwame energieadviseur leidt tot een nauwkeuriger beeld van de situatie. Woningen met een hoger energielabel worden vaak tegen een hoger tarief in de markt verkocht.
– Er wordt nog maar één methode gehanteerd voor alle gebouwen, dit maakt het systeem overzichtelijker en minder complex;
– De huidige methode geeft een uitgebreid en gedetailleerd inzicht van de energieprestatie van een woning;
– De woningeigenaar ontvangt concrete en gerichte adviezen om de woning te verbeteren.
– De huidige methode sluit goed aan bij de actuele en toekomstige technieken die bijdragen aan de energiezuinigheid van een woning.
Een geregistreerd energielabel blijft 10 jaar geldig, ook wanneer deze dateert van voor 2021.
Kiezen voor Slimlabel is kiezen voor betrouwbaarheid, expertise en een ongeëvenaarde klantenservice. Neem vandaag nog contact met ons op en ervaar het verschil!